dr. Elizabeth Blackburn
Wat zijn Telomeren?
Wat zijn Telomeren?

TELOMEREN: DE SLEUTEL TOT DE EEUWIGE JEUGD?

Dr. Elizabeth Helen Blackburn is een amerikaanse microbiologe werkzaam aan de Universiteit van Californië. Zij heeft onderzoek gedaan naar het verouderingsproces van chromosomen.

Samen met dr. Jack Szostak, Amerikaans bioloog en werkzaam aan de Harvard Medical University als professor Genetica, heeft zij baanbrekend pionierswerk verricht op het gebied van telomeren. Een telomeer is een stukje DNA aan het uiteinde van een chromosoom. Bij iedere celdeling wordt de telomeer een stukje korter. Een telomeer kun je vergelijken met het stukje plastic aan het uiteinde van een schoenveter. Deze slijt bij gebruik. De telomeer beschermt het DNA, zoals het stukje plastic de schoenveter beschermt. Als de telomeer te kort wordt, gaat het DNA van de chromosoom schade oplopen zoals de veter die gaat rafelen als het stukje plastic slijt. De cel kan zich niet meer delen. De cel wordt oud en gaat dood. Menselijke cellen bereiken dit stadium na zo’n vijftig, zestig delingen.

In 1984 onderzocht Dr. Blackburn, samen met Amerikaans moleculair biologe dr. Carol Greider, het eencellige organisme Tetrahymena. Zij zochten naar een enzym dat voor de vorming van telomeren zorgt.

Telomerase blijkt vooral voor te komen in stamcellen. Stamcellen kunnen hun telomeren aanvullen en blijven daardoor langer jong. Dr. Elizabeth Blackburn, dr. Jack Szostak en dr. Carol Greider wonnen in 2009 hiervoor de Nobelprijs in de Fysiologie.
kurakura021013.jpg kurakura021011.jpg kurakura021009.jpg kurakura021007.jpg kurakura021005.jpg kurakura021003.jpg kurakura021001.jpg